В геологията терциер“ е времеви интервал от съществуването на Земята,

...
 В геологията терциер“ е времеви интервал от съществуването на Земята,
Коментари Харесай

Александър Лазарков сътвори арт-инсталацията „Нео-Терциер – Капсулиране на реалността“

 

В геологията „ терциер “ е времеви период от съществуването на Земята, ситуиран сред изгубването на динозаврите и ледниковия интервал. В тези близо 62 милиона години се е образувал кехлибарът.

 

Именно той е главен фокус на цялостната апаратура на създателя Александър Лазарков в най-новата му галерия „ Нео-Терциер –

Капсулиране на действителността “, която бе показана на 24-и януари в пространството за изкуство на УниКредит Булбанк.

 

„ За да бъде класифицирана като кехлибар петрифицираната смола би трябвало да е на най-малко един милион години.Най-невероятното за мен е опцията на тъкмо тази смола да запечатва и да съхранява в себе си жизнеността на обекти,  организми, даже О2 – в продължение на милиони години “, споделя създателят.

 

Този развой на естествена времева капсулация подтиква създателя да огледа на действителността в нов мащаб и въодушевява желанието му да преъздаде процеса. „ Всичко, което се случва към нас и на нас, напълно директно се отразява на личната ни генетика. Ние, сходно на кехлибара, съхраняваме или „ капсулираме “ във времето актуалната реалност и този развой се осъществя във всеки един миг, в който съзнанието ни е будно “, споделя още Александър Лазарков.   

 

Инсталацията „ Нео-Терциер – Капсулиране на действителността “ пресъздава тъкмо подобен вид капсулиране. Тя съставлява повсеместен обект, съхраняващ в себе си разнообразни детайли от материалната среда и работещ в действителността на нестихващата динамичност на живота.

 

Самостоятелната галерия на актьора е взаимна премия от фондация „ Стоян Камбарев “ и УниКредит Булбанк, която печели в категория образни изкуства на церемонията „ Полет в изкуството “.

 

Официалното ѝ разкриване бе на 24-и януари  в УниКредит Студио на пл. Света Неделя № 7.

 

Арт инсталацията може да бъде прегледана в УниКредит Студио до 24-и февруари всеки работен ден сред 10:00 – 18:00, като достъпът до галерията е безвъзмезден.   

 

 

 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР